donderdag 16 oktober 2008

Makkelijk Lezen Feest

Onlangs is vanuit de OBD een mailtje rondgestuurd waarin je wordt gewezen op het bestaan van het Makkelijk Lezen Feest programma. Dit is ontwikkeld door ProBiblio en te koop voor €125,- bij Kalinka van Wees (kvwees@probiblio.nl of 023-5546340).

Toevallig had ik dit al besteld en heb de digitale materialen inmiddels ontvangen. Op de cd-rom zit een duidelijke en uitgebreide programmabeschrijving, die makkelijk op je lokale situatie is aan te passen, en de nodige bijlagen. De materialen die je voor het spel nodig hebt, komen nog via het transport, maar zou je deels ook zelf kunnen kopiƫren en lamineren vanaf de cd-rom. Het belangrijkste is een powerpointpresentatie, die je gebruikt om het Feest te spelen.

Dat Feest is een spel voor 8-20 kinderen van groep 7 en 8. In kleine teams moeten verschillende opdrachten uitgevoerd worden. De opdrachten zijn verdeeld over 6 categorieƫn:
  • tekenen
  • uitbeelden
  • vrije keus
  • kennisvraag
  • verrassing
  • verboden woorden
Een kleurendobbelsteen bepaalt uit welke categorie het team een opdracht moet maken. Als de klok loopt, hebben de kinderen 30 seconden de tijd om de opdracht te volbrengen. Elke goede uitvoering levert een puzzelstuk op. Het hele spel zal ongeveer 75 minuten duren.

Ik moet nog bepalen hoe we dit gaan inzetten. Tijdens een speciale gelegenheid voor een speciale groep kinderen, of als 'gewoon' groepsbezoek, of als scholencompetitie voor een extra wedstrijdelement bijvoorbeeld. Maar alles ziet er perfect verzorgd uit (zie de afbeeldingen) en is uiteindelijk zonder al teveel extra inzet uit te voeren.

Natuurlijk vraagt het voorbereiding, moet je het spel leren kennen, moet je controleren of alle boeken in je collectie zitten en anders die vragen eruit halen (of vervangen als je dat aandurft). Maar in basis is dit echt een aanwinst voor je activiteitenprogramma.

Ik zal in ieder geval mijn ervaringen en aanpassingen delen via dit blog. Hebben we er allemaal wat aan!

Door: Astrid van Dam

2 opmerkingen:

Con zei

Wil vet graag weten hoe jullie het programma vinden!!!

Astrid zei

Ha Conny,

We vinden het programma vet cool, maar het is er tot nu toe nog niet van gekomen om het uit te voeren. We worstelen een beetje met hoe en wanneer we dit zullen inzetten. Waarschijnlijk wordt het de volgende kinderboekenweek. Het ziet er echt wel heel leuk uit, dus we gaan er zeker iets mee doen. Ik heb al wel gezien dat we sommige vragen gaan aanpassen, die zijn toch wat lastig of vreemd ofzo. Maar in basis, perfect!