donderdag 16 oktober 2008

Balans in Bibliotheek Hengelo

Op donderdag 2 oktober hield Dorien van Raaij van Balans Twente in Bibliotheek Hengelo Beursplein een lezing over de sociaal emotionele gevolgen van dyslexie voor het kind en haar omgeving. Deze lezing vond plaats in het kader van onze regionale samenwerking en binnen het provinciaal gesubsidieerde activiteitenprogramma van 2008. Een week eerder was dezelfde lezing ook in Haaksbergen te zien.

De belangstelling was zoals verwacht groot. Er waren 85 geïnteresseerde ouders en docenten aanwezig en ik heb zelfs 2 jongeren gezien. Dorien hield een duidelijk verhaal over wat dyslexie precies is (en niet is), hoe je als omgeving bepaalde signalen kunt herkennen die mogelijk op dyslexie kunnen wijzen en hoe scholen met het dyslexieprotocol om (horen te) gaan.

Gaandeweg kwamen er steeds meer reacties uit de zaal los. Over scholen die geen dyslexietest af willen nemen, over kinderen die gedemotiveerd raken omdat ze al die Engelse woordjes er niet ingestampt krijgen of over hoe het het ene hulpmiddel werkt bij die en het andere voor de ander. Opvallend was dat bijna niemand wist dat ze bij de bibliotheek hulpmiddelen konden lenen of informatie voor ouders en opvoeders (zoals artikelen ed.) konden vinden. Kennelijk komen deze mensen weinig in de bibliotheek, of hebben ze de informatie op school gemist, of het nooit in de krant gelezen, of besteden wij er veel te weinig aandacht aan. Of het komt door een combinatie van dit alles.

Ook was het grappig om te zien dat een volle informatietafel voor aanvang van de lezing totaal werd genegeerd, er niemand bij het MLP heeft gekeken (daarvoor moesten ze even een trap op), maar de grote meute na afloop niet bij de leestafel en de hulpmiddelen was weg te slaan. We kunnen dus nog wel wat aanvragen verwachten!

Omdat het allemaal iets minder vlot doorliep dan verwacht, is er eigenlijk weinig tot geen aandacht besteed aan die emotionele gevolgen en hoe je daar als ouder of leerkracht mee om kunt gaan. Ik vond dat persoonlijk wel een gemiste kans, maar heb er geen klachten over gehoord.

Een veelgevraagd boek en goed naslagwerk voor ouders is:
Houvast bij leesproblemen & dyslexie op de basisschool (isbn 9080667455). Een uitgave van Balans, gebaseerd op de protocollen leesproblemen en dyslexie in het basisonderwijs. Als dit nog niet in je MLP staat, zou ik het zeker aanschaffen.

Een belangrijk leermoment voor ons was om te merken dat ouders soms aannemen dat je als bibliotheek denkt met zo'n MLP dyslexie helpt te verminderen. Ze verwachten dat we boek en daisyrom samen uitlenen (bij elkaar binden), want je moet het als kind toch meelezen. Terwijl wij blijven benadrukken dat we slechts de leessucceservaring hopen te vergroten, niet inzetten op techniek en niveau, maar op plezier en beleving. En dat die daisyspeler vooral geschikt is voor studieboeken en je misschien niet moet willen dat zo'n kind 'meeleest'. Zet dan een luisterboek op, bijvoorbeeld. Misschien wat kort door de bocht voor sommigen, maar dat kan de lucht wel eens ophelderen!

Al met al kijken we terug op een geslaagde avond. Ik vind ook zeker dat we dit soort bijeenkomsten vaker moeten organiseren. Niet altijd door Balans of over dit thema, maar wel zodanig dat ouders en kinderen gestimuleerd worden om het MLP te gebruiken, hulpmiddelen te ontdekken en meer plezier krijgen door het langzaam beter gaan lezen.

En hoe verloopt de lezing bij jou?

Door: Astrid van Dam

Geen opmerkingen: